ARBOM, alături de gorata.bg, contribuie la înverzirea raionului Taraclia
Raionul Taraclia va deveni mai verde! Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Moldova, împreună cu fundația gorata.bg și Consiliul Raional, au contribuit la sădirea "Pădurii bulgare". Astfel, în apropierea orașului Taraclia, pe un teren ce a fost afectat de incendii de vegetații, au fost sădiți 2 800 puieți de salcâm pentru a reda splendoare de altă dată a acelui loc.
"Dragi prieteni, sunt foarte fericit că ați venit aici și sunteți alături de noi, în acest loc minunat de la marginea orașului Taraclia, unde, datorită implicării noastre va apărea în câțiva ani o pădure minunată - Pădurea bulgară!", a menționat directorul Asociației pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare, Alexandr Borimecicov, în fața celor veniți să dea o mână de ajutor la plantarea puieților.
Și fondatorul gorata.bg, Nikola Rahnev, cel care a contribuit la achiziționarea materialului săditor, dar și care a venit cu inițiativa de a organiza aceste activități, a rămas plăcut surprins de receptivitatea locuitorilor din această regiune.
"Vă spun sincer, am fost plăcut surprins încât, la mii de kilometri distanță de Bulgaria, mă simt ca și cum aș fi în inima Bulgariei. Sunteți oameni foarte buni, amabili și puri. O comunitate atât de unită nu am mai văzut nicăieri altundeva", a mărturisit Rahnev.
"Să existe cât mai mulți oameni cum suntem noi pentru că astfel putem schimba lumea. Pădurea este un mijloc care emană aer curat, iar oamenii se pot bucura de el", a adăugat Plamen Milanov, președintele Consiliului ARBOM, care susține orice inițiativă ce este în beneficiul comunităților de bulgari din țara noastră și nu numai.
Oficial, în acte, suprafețele împădurite din raionul Taraclia constituie 6 %, în realitatea, însă, sunt mult mai puține - 3%. O spun chiar responsabilii de acest domeniu.
GHENADII TULUȘ, specialist principal Secția Agricultură, r. Taraclia
Astfel de evenimente trebuie organizate cât mai frecvent, în orice locație din țară. Să plantăm cât mai multe suprafețe, pentru că sunt deja resimțite lipsa copacilor, plantelor. Suntem afectați de secetă atât în aer cât și la nivelul solului.”
NATALIA DAVIDOVICI, deputat Parlamentul Republicii Moldova
Autoritățile statului, alături de organizații cum este ARBOM, depun toate eforturile în procesul de remediere a problemelor de mediu. Adică să fie sădiți cât mai mulți copaci, păduri, în toată țara. Este o investiție în viitor, în viitorul copiilor noștri, dar și al țării.
La evenimentul de sădire a puieților de salcâm au participat peste o sută de persoane, din diferite sfere de activitate, inclusiv elevi de la mai multe instituții de învățământ din orașul Taraclia, dar și din alte localități din raion. Inclusiv și membrii echipei ARBOM.
MARIA CONSTANTINOVA, florist
Așa cum nepotul meu învață în școala nr. 4 a venit împreună cu prietenii și colegii săi. Astfel am decis să ne alăturăm și noi la această activitate nobilă și să îi susțin. Să-i încurajez ca să există și un spirit competitiv în aceste acțiuni.
LILIA CAIREAC, profesoară, Liceul teoretic "Ivan Vazov", or. Taraclia
Este o activitate utilă, în special pentru copii. Astfel putem cultiva în ei acel spirit de a planta copaci și de proteja natura.
Elevii care, la fel, au luat parte la plantarea “Pădurii bulgare” speră că în acest loc vă apărea o întindere acoperită de copaci ce va deveni un simbol al orașului în care locuiesc.
"Sădim salcâmi pe o suprafață care a avut de suferit în urma incendiilor de vegetație. Astfel o readucem la viață, iar peste ani aici sperăm să reapară o pădure frumoasă de care să fim mândri", a spus un elev ce își face studiile la liceul "Ivan Vazov" din Taraclia și care a dat curs invitației acestei acțiuni.
Acțiunea a avut loc sâmbătă, de Ziua Națională de Înverzire a Plaiului.