Mii de oameni au sărbătorit la „Etno Fest 2024”, organizat la Taraclia cu suportul ARBOM
Sărbătoare grandioasă în orașul Taraclia, acolo unde s-a desfășurat cea de-a 23 ediție a Festivalului "Etno Fest 2024"! La eveniment au participat mai multe ansambluri de cântice și dansuri folclorice din diferite regiuni ale Republicii Moldova, dar și de peste hotarele ei, artiști și meșteri populari.
"Acest festival etno-cultural unește toate etniile și are ca obiectiv popularizarea obiceiurile și culturii tuturor naționalităților ce locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, dar și peste hotarele ei", a remarcat președintele raionului Taraclia, Lazari Dermenji, în discursul său, susținut în fața celor prezenți la eveniment.
La manifestarea culturală, organizată de autoritățile raionului Taraclia, cu suportul financiar și logistic al Asociației pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Moldova, au luat parte reprezentanți ai conducerii de vârf a țării, reprezentați ai misiunilor diplomatice din țara noastră, dar și alți oaspeți speciali. Astfel, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, s-a arătat încântat de felul cum a fost întâlnit de localnici, dar și de numărul mare de oameni ce a venit la această sărbătoare.
"Având în vedere că și eu îmi am originile aici, la sudul Moldovei, consider că această regiune este foarte bogată. Și anume datorită faptului că aici, de secole, atât băștinașii, cât și celelalte etnii cum ar fi bulgarii, găgăuzii sau ucrainenii au trăit în pace și astfel au reușit să contribuie la dezvoltarea și păstrarea tradițiilor fiecărui popor", a spus Grosu.
Și ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova, Maya Dobreva, a remarcat spiritul de unitate și conviețuire a etniilor de pe teritoriul țării noastre.
"Vă doresc tuturor să vă bucurați de ospitalitatea localnicilor din această regiune, de tradițiile de aici, de vinul produs aici, de tradiționala banița, dar și de folclorul bulgăresc și a altor etnii."
"La acest festival mă simt ca un bulgar într-un veritabil sat din Bulgaria. Aici am întâlnit acele tradiții pe care le-aș fi întâlnit la un eveniment din Bulgaria", a mărturisit Plamen Milanov. Președintele Consiliului ARBOM, asociație care și-a propus să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai ale etnicilor bulgari din Republica Moldova, a apreciat faptul că în raionul Taraclia, dar și în alte localități din această regiune se mai păstrează tradițiile ce își au originile în țara în care s-a născut.
Pe scena Festivalului "Etno Fest 2024" din Taraclia au evoluat numeroase colective artistice din țară, dar și din România sau Ucraina. Astfel, cei care au fost prezenți în piața din centrul orașului Taraclia, s-au putut delecta cu bucate și băuturi tradiționale, dar și să admire dansurile interpretate de diferite etnii cum ar fi bulgarii, găgăuzii, ucrainenii, albanezii sau chiar a românii.
"Ne-au primit foarte călduros aici. E foarte frumos și vesel aici la Taraclia", a menționat unul dintre membrii ansamblului "Gălbinița" din satul Fundul Galbenei, raionul Hâncești, care a participat pentru prima dată la acest festival.
"Este un festival deosebit. Sunt foarte multe naționalități și ne simțim foarte bine împreună, ca și cum am fi într-o primăvară însorită", a spus Dumitru Popescu, conducătorul ansamblului "Dor" din satul Sarighiol de Deal, județul Tulcea, România.
Pe lângă manifestările culturale, locuitorii din Taraclia, dar și oaspeții "Etno Fest 2024", au putut participa și la o tombolă cu premii valoroase, organizată de către ARBOM. La tombolă au participat peste 200 de persoane, iar la bătaie au fost puse 10 premii, dintre care cel mai mare – un frigider.