Biblioteca ”Hristo Botev”, dotată cu tehnică de calcul cu ajutorul ARBOM
Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare continuă să se implice și să contribuie la păstrarea valorilor culturale, dar și lingvistice ale bulgarilor basarabeni. Astfel, membrii Asociației au făcut o nouă vizită la biblioteca “Hristo Botev” din Chișinău, unde au făcut o donație de calculator pentru instituția culturală din municipiu.
„Biblioteca “Hristo Botev” este foarte recunoscătoare Asociației pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Moldova pentru acest cadou necesar bibliotecii”, a menționat Angela Olărescu, directorul instituției culturale din Chișinău, care a mai adăugat că acest computer va fi utilizat pentru a oferi servicii calitative comunității care au nevoie de ele.
De partea cealaltă, directorul ARBOM, Gheorghii Barbarov, a specificat că este încântat de faptul că Asociația pe care o conduce a reușit să ofere în dar un lucru care îi va util instituției. Totodată, el a remarcat și faptul că atât comunitățile de bulgari, dar și locuitorii acestei țari, o șansă bună să se familiarizeze cu literatura bulgară.
Biblioteca de Cultură și Literatură Bulgară “Hristo Botev” este singura instituție de acest fel din Capitală care pune la dispoziția cititorilor, atât de etnie bulgară, dar și de alte etnii, literatură a scriitorilor bulgari, dar și autohtoni. Totodată, în această locație se organizează lecții gratuite de limbă bulgară, conferințe științifice, dar și alte evenimente culturale dedicate persoanelor de diferite vârste.
ANGELA OLĂRESCU, director biblioteca “Hristo Botev”, Chișinău
Colecția bibliotecii “Hristo Botev” este valoroasă, în număr de 32 de mii de cărți, dintre care 5 500 sunt în limba bulgară. Vreau să menționez că aceste cărți sunt valoroase pentru că sunt rare. Pe lângă lecțiile de limbă bulgară, activează și ansamblul „Въгленче”, unde se promovează limba, folclorul și tradițiile bulgare. Datorită orelor de limbă bulgară, elevii pot vizita Bulgaria, pe parcursul a două săptămâni și vizitează locuri de memorie.
GHEORGHII BARBAROV, director ARBOM
În această bibliotecă persistă mai multă literatură în limba bulgară, iar asta ne va oferi, nouă, comunității bulgare, șansa să fim la curent cu toate tendințele în materie de literatură ce se lansează în Bulgaria. Astfel vom putea învăța limba bulgară, literatura, să ne păstrăm tradițiile și cultura bulgară.
Biblioteca de Cultură și Literatură Bulgară “Hristo Botev” din Chișinău a fost înființată în 1992, în baza unui proiect inițiat de biblioteca municipală “Bogdan Petriceicu Hașdeu” în colaborare cu Primăria Capitalei.