Aplicaţii de Protecție Civilă la Taraclia
Raionul Taraclia a fost gazda unor aplicații de protecție civilă, în care a fost simulată reacţia structurilor de intervenţie în cazul unor situații excepționale! Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare a oferit suport mediatic evenimentului la care au participat aproximativ 190 de angajați din cadrul instituțiilor responsabile, cu 41 unități de tehnică!
Exercițiile au fost monitorizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu scopul de a testa și instrui autoritățile și forțele de intervenție în cazul unor situații de urgență, cum ar fi incendiile, accidentele chimice și rutiere, dar și a altor situații de criză.
LAZARI DERMENJI, președintele raionalui Taraclia
"În calitate de autorități, trebuie să fim foarte atenți la recomandările specialiștilor, mai ales când vorbim de mobilizarea populației civile în caz de situații excepționale. Experții ne recomandă să organizăm asemenea exerciții odată la 5 ani! Din păcate, în raionul Taraclia ultimele aplicații de acest fel au avut loc în anul 2012. Astăzi învățăm o lecție prețioasă!"
În cadrul aplicațiilor au participat echipele din mai multe structuri de intervenție, precum pompieri, paramedici, polițiști, ANSA și voluntari!
ANATOLIE FOCȘA, șef de direcție IGSU
"Accentul îl punem pe salvarea eventualelor victime și lichidarea consecințelor situațiilor excepționale!"
Exercițiile au început cu o simulare de incendiu într-o instituţie educaţională, unde echipele de pompieri au intervenit pentru a evacua persoanele aflate în pericol și a localiza flăcările. La fața locului au fost utilizate autospecialele pompierilor, iar serviciul medical a acordat primul ajutor presupuselor victime.
LILIA CAIREAC, profesoară, Liceul teoretic "Ivan Vazov", or. Taraclia
"Tehnica securității ne este cunoscută, am fost instruiți cum să acordăm primul ajutor medical, iar antrenamentul de astăzi ne ajută să punem în practică tot ce am știm la nivel teoretic."
O altă fază a exercițiului a presupus o simulare de accident chimic la o uzină. Echipele de intervenție, echipate în costume speciale de protecție, au izolat zona și au luat măsuri pentru a reduce expunerea oamenilor la substanțele toxice prin decontaminare și au luat măsuri de prevenire a extinderii pericolului.
STANISLAV OVCINICOV, medic specialist, ANSP Cahul
"A fost depistată o scurgere de gaz toxic, iar echipele de intervenție, pe lângă acțiunile de lichidare acestei avarii, monitorizează calitatea aerului cu dispozitive speciale."
O altă intervenție a presupus eliminarea consecințelor unor inundații devastatoare în comuna Vinogradovca, printre care fortificarea unui dig pe malul unui iaz.
TATIANA ȚURCAN, primar com. Vinogradovca
"Conform scenariului, barajul a cedat, iar noi am fost mobilizați să-l consolidăm pentru a lichida consecințele inundațiilor în satul Ciumai, care este parte a comunei Vinogradovca. Aceste aplicații sunt foarte importante pentru că învățăm să reacționăm rapid și promt în situații de urgenţă."
În aceeași comună, autoritățile au simulat și izolarea unui focar de Antrax, o boală extrem de contagioasă și periculoasă, care se poate transmite de la animal la om.
ION BĂBĂNUȚĂ, șef ANSA – Taraclia, Cahul, Cantemir
"Scenariul presupune că un locuitor a acuzat simptome de Antrax, după contactul cu un animal bolnav. Aici simulăm întreg procesul de intervenție: de la prelevarea probelor și până la dezinfectare și lichidarea consecințelor bolii."
Echipele de intervenție au fost solicitate să intervină și la lichidarea unui incendiu de vegetație, localizând flăcările care amenințau să se extindă într-o pădure.
La final, angajații IGSU, medicii și poliția au simulat intervenția în cadrul unui grav accident rutier, în care au fost necesare acțiuni de descarcerare, deblocare și acordare a ajutorului medical victimelor, dar și dirijarea traficului pe traseu.
MARIA TULUȘ, asistentă medicală
"Misiunea noastră este să sortăm victimele în funcție de gravitatea stării lor și să le acordăm primul ajutor, după care să le transportăm la cea mai apropiată clinică."
Exercițiile de protecție civilă de la Taraclia au reamintit importanța pregătirii pentru situații de urgență și au testat capacitatea autorităților de a răspunde eficient și rapid la crize, pentru siguranţă comunității. Nu este pentru prima dată când Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare este alături de angajații IGSU din Taraclia. În luna aprilie, ARBOM, în semn de recunoștință pentru devotament și curaj, le-a oferit în dar pompierilor din acest raion un set de greutăți pentru exerciții de forță, cu ocazia ”Zilei Salvatorului”.